plane

Blog

test

Para w domu

_Fot_Hoover_DST 10146 PG

Para w celach zdrowotnych i kosmetycznych wykorzystywana była od dawna. Dziś używana jest także w nowoczesnych urządzeniach AGD. Pranie parowe skutecznie niszczy alergeny, gotowanie – pozwala zachować wartości odżywcze potraw, prasowanie z użyciem pary ułatwia usuwanie zagnieceń.

Mają w sobie moc gejzeru i delikatność obłoków – tak w skrócie można określić działanie rozwiązań parowych stosowanych w nowoczesnych urządzeniach AGD. Czy zatem para staje się po raz kolejny symbolem rewolucji? Bez wątpienia jej właściwości wykorzystywane w domowych sprzętach to technologiczny krok naprzód, który pozwala uzyskać dodatkowe korzyści.

Zdrowe gotowanie na parze

Ten sposób gotowania zdobywa sobie coraz większą popularność zwłaszcza wśród osób dbających o właściwą dietę. Produkty gotowane na parze są zdrowsze i smaczniejsze. Zachowują składniki odżywcze, witaminy i minerały. To także rozwiązanie dla wszystkich, którzy dbają o szczupłą sylwetkę. Potrawy są mniej kaloryczne, gdyż do ich przygotowania nie trzeba używać tłuszczu. Gotować na parze można na kilka sposobów.

Najprostszy – to zakup specjalnych garnków lub sitkowych nakładek. Jest to jednak dobre rozwiązanie dla osób, które z tej formy gotowania korzystają rzadko, okazjonalnie. Natomiast dla profesjonalistów dedykowane są specjalne urządzenia np. parowar. Gdy jednak nie dysponujemy odpowiednią ilością miejsca w kuchni, by wstawić tam kolejny sprzęt, warto zastanowić się nad zakupem piekarnika z funkcjami parowymi np. HSO460X marki Hoover. Oprócz funkcji gotowania na parze, piekarnik można wykorzystać także do odświeżania wcześniej upieczonych potraw. Wygodnym rozwiązaniem jest także program czyszczenia parowego, który ułatwia usuwanie pozostałości potraw czy tłuszczu po zakończeniu procesu pieczenia.

Relaksujące pranie parowe

Dobroczynny wpływ pary wykorzystywany jest również w pralnictwie. Para działa na tkaniny podobnie jak na naszą skórę, dlatego programy parowe w pralkach to prawdziwe Spa dla ubrań. Delikatność pary przenikająca cały wsad prostuje i rozluźnia włókna, ułatwiając tym samym detergentowi dokładniejsze wnikanie w ich strukturę. Dzięki temu odzież jest czysta,  uprana jednakowo na całej powierzchni i pozbawiona zagnieceń. To zaś istotna korzyść m.in. przy praniu koszul i ich późniejszym prasowaniu. Działanie temperatury utrzymywanej na stałym poziomie oraz duża siła wnikania pary we włókna tkanin pozwalają wyeliminować 99,9% zanieczyszczeń i alergenów. Technologia prania w parze jest szczególnie zalecana dla osób o wrażliwej skórze, alergików, a także prania ubrań dzieci.

Na technologii parowej oparta jest także funkcja odświeżania: siła pary usuwa skutecznie nieprzyjemne zapachy, takie jak dym z papierosów, zapach smażenia czy zapach charakterystyczny dla odzieży przechowywanej długo w zamkniętej szafie. Ubrania szybko odzyskują świeżość i są gotowe do użycia.

Łatwe prasowanie parowe

Dla tych, którzy muszą toczyć żmudną walkę ze stosem pomiętych ubrań z odsieczą przychodzą specjalne żelazka parowe. Zamiast małego zbiorniczka na wodę, posiadają zewnętrzne stacje parowe. Do osobnego pojemnika wystarczy nalać wodę, tam wytwarzana jest para i za pomocą przewodów dostarczana do urządzenia. Stały dopływ i większy wyrzut pary podnoszą efektywność prasowania i umożliwiają pracę nawet przez 1,5 – 2 h. Wystarczy raz „przejechać” po danym fragmencie ubrania, by pozbyć się wszelkich zagnieceń. W tego typu żelazkach mamy możliwość regulacji intensywności wyrzutu pary i temperatury stopy, dostosowane do tkanin delikatnych (np. jedwabiu), codziennych ubrań, czy miejsc trudno dostępnych (kołnierzyk, mankiety, kieszenie). Stacje parowe pomogą w prasowaniu ubrań wymagających, np. koszul. Przydadzą się zatem osobom, które muszą dbać o nienaganny wygląd na co dzień.